Gremi de Carnissers - Xarcuters - Cansaladers de Barcelona i Comarques
anar al web

SOM Regió Europea de la Gastronomia 2016

1Catalunya és ja, a tots els efectes, Regió Europea de la Gastronomia 2016. Durant l’any vinent compartirà títol amb la regió de Miño, a Portugal, i tindrà l’oportunitat de promocionar tots els valors dels territori en matèria de gastronomia i també de turisme. Es tracta d’una ocasió única per posar en escena la potència gastronòmica del país, reconèixer i posar en valor el patrimoni culinari i “premiar la feina feta de tots els professionals de l’univers de la gastronomia” tal i com explicava Pep Palau en l’acte de presentació que va tenir lloc a la Pedrera de Barcelona.

La designació de Regió Europea Gastronòmica 2016 neix de la iniciativa de l’IGCAT (International Institute of Gatronomy, Culture, Arts and Tourism), una xarxa de professionals dels sectors de la gastronomia, l’art i la cultura que opten per donar visibilitat a les regions assignades així com a fomentar possibles inversions, en aquest cas és clar, a Catalunya. Diana Dodd, representant de l’IGCAT, accentuava que els expert d’IGCAT són internacionals i que això dóna més credibilitat al projecte.

Durant l’acte de presentació, que va concloure amb l’entrega del títol a l’Honorable Conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, diferents professionals del món de l’agricultura, la ramaderia, l’elaboració artesanal d’embotits i de la cuina van coincidir a destacar l’estat d’alegria que suposa el nomenament i les ganes de fer feina conjunta perquè Catalunya sigui reconeguda a tot el món (més si cap) per la seva qualitat culinària. En aquest context, Mireia Font, de casa Leonardo (Casa Rural de la Vall Fosca), donava rellevància al fet de fomentar els productes locals i recuperar plats tradicionals, una pràctica que realitza en el seu entorn laboral i que considera ha de ser estesa arreu del país. I en aquesta mateixa línia i defensant també els productes de proximitat, en Jordi Rovira, de Cal Rovira (Segàs) va manifestar la posada en valor del binomi agricultura i ramaderia i molt especialment el petit comerç de Catalunya del qui diu que pateix i que s’ha de protegir perquè “representa els valors de casa nostra, de la nostra terra, de Catalunya”.

Catalunya ha estat designada com a Regió Europea Gastronòmica 2016 per la qualitat de la seva gastronomia, del seu turisme, de la seva cultura. “L’excel·lència regalima per a tots els porus” comentava en aquest sentit el Pere Torres, Secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Per altra banda, Carme Ruscalleda, Xef del Restaurant Sant Pau, que serà l’ambaixadora de Catalunya en aquest projecte va parlar en l’acte d’inauguració del component de la sort en la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia. “La sort existeix, però s’ha de mimar i treballar”. A més a més afegia que “el món ens observa i és moment de posar en escena i en pràctica les receptes burgeses, receptes les pageses,  les marineres”. Ruscalleda va voler destacar també el paper referent de Ferran Adrià i els germans Roca.

És el moment doncs per enfortir el posicionament de Catalunya com a referent internacional en cultura, turisme, però sobretot en alimentació, en gastronomia, en productes de proximitat, en elaboració artesanal. I és el moment també per impulsar la formació culinària i gastronòmica del nostre país, per impulsar la innovació i la competitivitat dels sectors involucrats en la gastronomia i per a la “generació i transferència de coneixement a través de la recerca aplicada a cuina i gastronomia”, com bé deia Maria Abellanet, Consellera Delegada del Campus CETT Barcelona.

En definitiva doncs, que Catalunya sigui Regió Europea de la Gastronomia 2016 no ens ha de servir sinó per posar en escena la feina que els professionals gastronòmics heu vingut fent durant tants i tants anys i en especial els artesans carnissers-xarcuters. Es tracta d’explicar al món que la qualitat dels nostres productes esdevé dels bons animals però també de les vostres mans. I el repte és gran, però l’assolirem.

Pròxims cursos a GREMICARN
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
CATEGORIES
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
AUTORS
Jordi Puigdellívol
Oriol Tarrats
María Sánchez Ruiz
Jordi Puigdellívol
Jordi Puigdellívol