Què valoren els clients del comerç tradicional?
“El botiguer m’inspira per gaudir d’una cuina creativa i de qualitat”
Avui hem sortit al carrer a la caça de clients. Ens interessa saber què valora el consumidor que opta per comprar en carnisseries, cansaladeries i xarcuteries de barri, en petits comerços i mercats municipals. Volem que ens expliquin quins elements els decanten pel comerç tradicional enlloc d’acudir a les grans cadenes d’alimentació, ara que proliferen i que es diu que han millorat els seus estàndards de qualitat.
Hem recollit el testimoni de diferents clients habituals a xarcuteries i carnisseries de barri i hem descobert que, per diferents motius, tenen molt clar per què compren a les botigues tradicionals.
“Pel tracte, que és molt pròxim. La majoria de dependents saben què t’agrada. T’ho preparen com a tu t’agrada. És un lloc de confiança, la major part de les vegades et donen un producte de molta més qualitat. Hi ha un control major dels productes, saps d’on ve la carn. Quan ets a la botigues veus la frescor de la carn i t’entren ganes de menjar. Els dependents saben explicar-te què estan venent. Tens temps de mirar el producte i escollir les peces que t’agraden”, Jordi, 26 anys, Eixample esquerra.
“Perquè tens informació d’on prové el producte. T’aconsellen sobre qualitat i el preu, que és el que a mi, personalment, em motiva a l’hora de comprar una cosa o altra i, sobretot, perquè tens garanties sobre l’origen del producte. M’he trobat amb supermercats que enganyaven sobre d’on provenia el producte, potser no ho feien voluntàriament, però indicaven que les taronges provenen de València i després resulta que eren d’un altre lloc i això em fa molta ràbia. I amb la carn, encara és més important conèixer l’origen. Pel que fa al preu, moltes vegades són més baixos i la qualitat en canvi és més alta. És un fals mite que al súper els productes són més barats”, Elisenda, 54 anys, asidua al Mercat de la Concepció.
“He viscut tota la vida al barri i m’agrada que em coneguin, que em diguin el que és bo i el que no ho és tant. Per proximitat. El servei és fantàstic, em recomanen tot allò que surt millor. El tracte és molt proper, la relació qualitat-preu és més bona que al súper i tot és més fresc. No m’importa tant saber d’on ve la carn, però en canvi sí que valoro la qualitat i el servei, que són molt millors que al súper. També hi ha més varietat. Per exemple aquí a la meva carnisseria tenen vedella de foie amb parmesà, hamburgueses de xai, de poltre, de mostassa, de rutlo de cabra i tomàquet…tot això al súper no hi és. La meva preferida? L’hamburguesa de mostassa!”, Magda, 58 anys, Horta.
“Per la proximitat, visc aquí, i a les botigues sempre em tracten bé, em tallen el que vull, em coneixen els gustos, els preus deuen ser per l’estil però ja sóc la tercera generació que vinc a aquest mercat (Sarrià) i no deixaré de venir. La qualitat és millor; t’ho tallen com ho vols. De vegades la part de sota no és tan bona com la de sobre. Ells ho saben, t’ho diuen i no et sents enganyat”, Cèlia, 40 anys. Sarrià.
“Escullo el producte personalment i hi ha una mica més de qualitat. El servei és molt bo, i el que el venedor no veu bo no m’ho dóna. Em genera molta confiança. Hi ha més qualitat, potser és més car, però val la pena. Prefereixo comprar un tros petit i bo que no dos trossos i dolents. Hi ha més varietat també. M’agrada més que m’atenguin i veure el que em serveixen que comprar envasat”. Conchi, 37 anys, Eixample.
“Perquè la qualitat és més alta. Definitivament si vinc al mercat és per la qualitat. Confio en el que estic comprant. El tracte també ajuda. Quan els pregunto d’on vénen els productes sempre ho saben. Tinc un nebot amb una certa al·lèrgia i les botigueres saben perfectament que el que m’estan venent no porta aquell component que el nen no tolera. A més a més, no m’agraden els productes frescos envasats, no compro mai carn embolicada en plàstic. No hi ha dubte, la qualitat és més alta”. Mònica, 25, l’Hospitalet