Peus de porc, mandonguilles, botifarra negre..
Els xarcuters ja tenen llestos els plats d’hivern
Si abans de l’estiu us explicàvem què podíem posar al tàper per anar a la platja, amb l’arribada del fred la dieta canvia i la cuina es torna més copiosa, més abundant i més proteica. Existeix una cuina d’hivern i una d’estiu, d’això no en teníem dubte, però el que hem descobert a La Vianda xerrant amb el xarcuter Just Fosalva, que regenta una xarcuteria al Mercat de Sant Just, és que a l’hivern també hi ha plats molt suculents i nutritius que podem posar al tàper de la feina!. Sense haver de fer un gran desplegament culinari, és possible menjar sa i saludable.
A l’estiu el tàper és per anar a la platja i a l’hivern per anar a l’oficina. No sé què preferireu vosaltres…Jo ho tinc clar!
El que també sembla estar molt clar és que el tàper està en alça, i la situació econòmica n’és la primera causa, però també les ganes de menjar bé, de menjar casolà. I aquí, com sempre, el xarcuter ens és de gran ajuda!
Comencem amb un clàssic que, segons el Just, “no tenim clar si és d’hivern o d’estiu”: el rodó de llomillo, millor si és de coll, perquè és molt tendre.
“La gent l’associa sempre a l’hivern, i només me’l demanen quan s’acaba el bon temps, quan és un plat fred que a l’estiu està boníssim”, explica en Just.
Un altre plat que sempre es relaciona amb el fred és la botifarra negra, un plat “ben senzill i ben humil que encara que ens la mengem amb pa amb tomàquet, només la demanem a l’hivern”.
Així, mentre a l’estiu mengem amanides amb gall d’indi, amanides de mongetes, gaspatxos i tall a la planxa, amb la baixada de les temperatures ens agrada gaudir, per exemple, d’una bona sopa, de guisats, estofats i peus de porc. “A la botiga recomano els peus de porc amb naps i/o amb una salsa espanyola, perquè queden molt bons”, comenta el Just.
Però, aquests plats els podem posar al tàper??
Depèn. “Sempre i quan no portin aigua, sí. En cas que portin sucs i salses no és gens recomanable perquè en trencar-se la cadena del fred les salses són font de microorganismes”.
Per això, en Just explica amb paciència a la seva clientela que els guisats (amb salses) no són bons amics dels tàpers, mentre que el que sí podem posar-hi sense problemes són plats més eixuts com “llibrets farcits d’escalivada, de formatge, de pernil. També podem endur-nos llom i/o pollastre arrebossat”.
Un altre plat deliciós que torna a l’hivern són les mandonguilles amb sípia. “És molt bo i a Catalunya el fem molt, però no és recomanable endur-nos-les a la feina”, precisa.
“Les mandonguilles escorregudes i sense suc sí podem posar-les al tàper, perquè no hi ha aigua”.
Per tant, en el cas que ens agradin molt les llenties o el rodó, els podem cuinar sense salsa. “La salsa la deixem a banda i així podem gaudir d’aquests plats sense patir”.
Altres plats que es comencen a preparar a l’obrador de la xarcuteria el mes de setembre són els pinxos, molt adequats també per carmanyoles infantils, ja que cada vegada s’elaboren amb menys presència de picant.
“Amb els anys hem disminuït molt la dosi de sal i pebre als embotits. Mentre que el meu pare n’hi posava molt, nosaltres cada vega n’hi posem menys”, explica en Just.
En aquest sentit, assenyala que cada vegada hi ha més clients celíacs, amb la qual cosa “hem començat a elaborar tot el pernil sense gluten”. Plats d’hivern, plats d’estiu, per celíacs, pels nens, sense picant, sense sal…El xarcuter està a disposició de tots els clients per fer-nos la vida més fàcil i més saborosa.