Gremi de Carnissers - Xarcuters - Cansaladers de Barcelona i Comarques
anar al web

Les infinites combinacions del pernil ibèric

foto tapa pernil

La tapa de pernil: la primera tapa de la història

Sabíeu que el pernil és la primera tapa que es va inventar? El seu origen ens obliga a recular fins al segle XIII, quan el rei d’Alfons X El Savi va obligar a tots els taverners de Castella a servir el vi amb un tall de pernil per suavitzar l’embriaguesa dels homes.

Però no va ser fins a la primera meitat del segle XX quan un altre rei, Alfons XIII, en un viatge que va fer a Cadis, va demanar una copa de vi. Quan el cambrer li va servir el vi acompanyat d’un tall de pernil, es va girar un vent molt fort. Per evitar que entrés terra al got del monarca, el cambrer va tapar el got de vi amb el tall de pernil. Al rei, en tastar el pernil combinat amb el vi, li va agradar tant l’invent, que seguidament va demanar una altra got de vi amb tapa.

Des d’aleshores, la tapa de pernil és un clàssic a qualsevol bar. Però, el pernil, el pernil bo, amb el seu sabor únic, es pot degustar de moltes altres maneres. Avui ens proposem descobrir de quines…

Per esbrinar-ho, hem parlat amb en Pròsper Puig, xarcuter de Barcelona, qui ens ha fet una llista de propostes gastronòmiques que demostren que el pernil pot prendre’s en qualsevol moment de l’àpat, ja sigui com a aperitiu, entrant o plat principal.

Com a aperitiu. Per començar, podem degustar-lo en forma de taquets de pernil embolicats amb dàtil o recoberts d’un tall molt fi de meló al punt de congelació. També podem embolicar petites boletes de meló o d’advocat, molt fredes, amb un tall fi de pernil. És un aperitiu deliciós i perfecte per l’estiu.

Com a entrant. En aquest cas, podem preparar una amanida fresca d’estiu a base d’enciam, tomàquet, ceba, dàtils i encenalls fins de pernil de gla.

amanida de figues i pernilO bé, optar per unes carxofes amb escopinyes i tallets molt petits de pernil o les fantàstiques croquetes de pernil; no fallen mai i agraden a petits i grans.

També podem servir els clàssics ous estrellats amb pernil, un remenat de pernil amb carxofa o unes cloïsses amb carxofes i pernil.

Així mateix, podem servir el clàssic meló amb pernil i/o figues amb pernil. Tampoc fallen mai.

Com a plat principal. Un cop ens disposem a fer el plat principal, podem cuinar una pizza amb pernil o una coca de pa amb tomàquet i pernil.

També podem preparar unes llenties amb pernil saltejat (plat calent) o una  truita de riu amb pernil a l’interior.

Altres opcions són una deliciosa sopa de meló amb encenalls de pernil o una sopa de síndria també amb virolles de pernil.

sopa de meló2Però si el que tenim és pressa, res millor que un bon pa amb tomàquet i pernil de gla. En Pròsper ens recomana l’entrepà ‘Remena’, amb enciam molt picadet, maionesa i pernil molt petit. I també tenim el bikini de pernil serrà i brie.

Totes aquestes propostes evidencien la gran versatilitat d’un aliment tan exquisit i tan gustós com és el pernil, que pot estar a totes les taules i és apropiat per tots els paladars.

Si heu de preparar un sopar una nit d’aquest estiu, no us ho penseu… les possibilitats del pernil són infinites.

 

 

 

 

 

Pròxims cursos a GREMICARN
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
CATEGORIES
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
AUTORS
Jordi Puigdellívol
Oriol Tarrats
María Sánchez Ruiz
Jordi Puigdellívol
Jordi Puigdellívol