Les hamburgueses, un producte excel•lent i poc valorat
A l’inconscient de tothom, hamburguesa és sinònim de fast food. La influència nord-americana ha contribuït a desprestigiar aquest producte que associem al menjar ràpid i de poca qualitat. Una cosa ben diferent és cuinar una hamburguesa de carnisseria. Aleshores, la cosa canvia radicalment. A casa meva, sempre he sentit dir que “hamburgueses, només si són carnisseria”.
I per reflexionar sobre aquest tema, a La Vianda hem parlat aquesta setmana amb en Ricard Julià, carnisser i xarcuter del Gremi, a qui hem preguntat què pensa del fet que molts restaurants xic de Barcelona estan posant de moda les hamburgueses gourmet. La resposta immediata d’en Ricard ha estat: Portem tots una tonteria a sobre que sembla que ens vingui de sèrie!! Ricard, si us plau, explica’t. I la resposta ha estat la següent:
La gastronomia està de moda degut a la fama ben merescuda de cuiners molt bons que triomfen internacionalment. Però, segons en Ricard, aquesta fama els permet oferir a carta un “trinxat” presentant-lo com si fos el plat més exquisit i revolucionari del món. Doncs senyors, “el trinxat era el plat de pobres de la Cerdanya, que es consumia a l’hivern quan el fred ho havia congelat tot. I ara, en canvi, s’ofereix a les cartes com un plat gourmet. El mateix, doncs, està passant amb les hamburgueses, que les estan promovent des d’alguns restaurants com si fos una cosa excepcional i única”.
L’hamburguesa és una peça elaborada amb diferents carns que ben condimentada és boníssima i si la carn prové d’animals ben cuidats i ben alimentats, el resultat és una carn excel·lent. Ara bé, continua en Ricard, hem passat de menysprear l’hamburguesa a pagar-ne 15 euros en un restaurant de moda. És això el que en Ricard vol dir quan parla de la tonteria que portem tots a sobre!.
L’hamburguesa pot ser de moltes varietats: de carn de vedella, de vaca, de porc, de pollastre, de gall d’indi… Però si la carn és de qualitat, el resultat serà una peça molt gustosa que a més agrada molt als petits perquè és de fàcil menjar. Els carnissers portem tota la vida venent hamburgueses i sempre les hem venut molt bé.
Tothom sap que la carn d’hamburguesa no és una carn extra, com el filet o l’entrecot, però en canvi, amb aquesta nova moda, la gent està disposada a pagar per una hamburguesa servida entre dos panets el preu del millor dels filets!