Gastronomia de Nadal, Part II
Els carnissers i xarcuters elaboraran aquest Nadal més de 2,25 milions de canelons
Els carnissers i xarcuters de Barcelona ja estan en marxa per elaborar el fotimer de canelons que com cada any preparen per donar resposta a la gran demanda. Aquest any, calculen vendre’n més de 2,25 milions, un 2% més l’any passat.
Aquesta xifra es tradueix en més de 770.000 persones que degustaran canelons comprats al petit comerç aquest Nadal, un plat que a Catalunya pren un gran protagonisme el dia de Sant Esteve.
Des del Gremi Carn, constaten cada any que la gent confia en els canelons elaborats artesanalment a les carnisseries, xarcuteries i mercats municipals de Barcelona, i la raó és la gran qualitat i confiança en el producte.
Ja fa dies que les carnisseries i xarcuteries de Barcelona venen el tall perquè el client prepari els canelons a casa o bé venen els canelons fets, a l’espera que arribi el gran dia. En la majoria dels casos, però, els clients encarreguen als comerços el dia abans el nombre de canelons que volen per evitar quedar-se sense i perquè el dia 26 estiguin ben frescos.
Un xarcuter del Gremi, en Juanfe, ha explicat a La Vianda que de canelons n’hi ha de mil tipus, però la gent per Nadal prefereix els canelons tradicionals, els elaborats a base de vedella, pollastre i porc, amb un toc de foiegrass o de fetge de pollastre amb verduretes.
“Cada maestrilo tiene su librillo a l’hora de fer els canelons”, ens confessa en Juanfe, i ens comenta que quan es tracta de fer la beixamel, hi ha qui en lloc de fer-la amb llet, la fa amb el brou del dia anterior, del dia 25, quan a la majoria de llars de Catalunya es menja brou i carn d’olla.
El Juanfe ens explica que, com passa amb les croquetes i les botifarres, de canelons se’n poden fer de moltes varietats: amb pasta de brie, amb trufes, foie i bolets, amb txangurro -farcits amb peix i marisc, és típic del País Basc-, de guineu, de verdures de temporada, de trinxat de la Cerdanya, de cua de bou…
“Són varietats delicioses, però els més sol·licitats són els de carn, porc i pollastre”, insisteix.
Per últim, en Juanfe ens recalca que una part important de l’èxit que tenen els canelons és que són un primer plat i per tant tothom en menja. Perquè, de vegades, durant les festes, entre l’aperitiu, els canelons i el cava, arribem molt tips al segon plat. Però en el cas dels canelons, independentment de si són bons, molt bons o boníssims, tothom hi arriba i tothom en menja!!