Gremi de Carnissers - Xarcuters - Cansaladers de Barcelona i Comarques
anar al web

És recomanable l’embotit durant l’embaràs?

foto embarassadesEl xarcuter ens informa de les alternatives per les dones en estat de bona esperança

Quan una dona es queda embarassada ha de menjar de tot, sempre i quan la dieta sigui sana i equilibrada. No obstant això, hi ha alguns aliments que estan prohibits i un d’ells és, encara que costi acceptar-ho, el pernil serrà. El pernil serrà, el xoriç i el fuet o llonganissa estan totalment desaconsellats per les dones en estat de bona esperança.

I els nostres xarcuters ho saben prou bé, perquè quan una clienta es queda embarassada, automàticament deixa de consumir aquests aliments tan exquisits. Segons ens han explicat els professionals xarcuters del Gremi en una entrevista amb La Vianda, els únics embotits recomanats són els cuits, com el pernil dolç, la mortadel·la o el gall d’indi, mentre que els embotits crus o curats, com el pernil serrà o el xoriç, estan prohibits.

El motiu és que aquests aliments poden ser potadors de la toxoplasmosi, una afecció que si es desenvolupa quan la dona està embarassada pot ser molt greu per l’embrió.

Ara bé! Tranquil·les futures mares d’aquest món! A La Vianda ens hem preocupat per saber si hi ha alternatives gastronòmiques que permetin satisfer els capricis culinaris que moltes vegades apareixen intensificats durant l’embaràs. Avui hem parlat amb Josep Dolcet, xarcuter expert en aspectes científics relacionats amb el món de la xarcuteria. Així, Dolcet ens ha explicat que hi ha dues maneres d’eliminar el paràsit que provoca la toxoplasmosi.

La primera és cuinant els aliments a temperatures molt elevades (més de 65ºC), perquè el paràsit mor quan els aliments es cuinen. Per ant, si cuinem unes llenties acompanyades d’una mica de xoriç ben cuit, no hi ha perill.

Una altra manera d’acabar amb aquest bacteri és la congelació de l’embotit. S’ ha de mantenir l’ embotit a una temperatura d’entre 10 i 20 graus sota zero (durant 2 o 3 dies segons el grau de congelació; a menys temperatura, més dies de congelació), després, molt important, s’ha de descongelar el producte lentament. Mai forçar la descongelació al microones.

És important remarcar que avui dia, les mesures higièniques amb què es treballa als escorxadors fan que la presència del paràsit toxoplasma disminueixi molt en les carns destinades al gran consum. A més a més, se’n pot evitar el contagi respectant les normes d’ higiene. Dolcet ens remarca que cal consumir sempre carns de procedència coneguda i obtinguda amb les garanties higièniques i sanitàries adequades.

Per tant, “una embarassada pot consumir carn tranquil·lament en qualsevol de les seves múltiples i exquisides formes o receptes culinàries que asseguren una bona cocció”.

Pel que fa a la carn, les embarassades no han de tenir cap por de consumir Salsitxes cuites, hamburgueses cuites i moltes altres delícies de la carnisseria, que  poden consumir-se sense cap mena de problema.

 

 

 

 

 

 

 

Pròxims cursos a GREMICARN
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
CATEGORIES
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
AUTORS
Jordi Puigdellívol
Oriol Tarrats
María Sánchez Ruiz
Jordi Puigdellívol
Jordi Puigdellívol