Gremi de Carnissers - Xarcuters - Cansaladers de Barcelona i Comarques
anar al web

Es bo per la salut menjar carn?

CARNEEEEEA La Vianda hem volgut parlar aquesta setmana amb una persona experta en nutrició, externa al Gremi, per demanar-li que ens exposi el seu punt de vista sobre el consum de carn. Hem escollit Carmen Vidal, Catedràtica de Nutrició de la UB i coordinadora del Màster en Seguretat Alimentària.

A la Carmen li hem fet aquesta pregunta: És bo per la salut menjar carn? I això és el que una de les expertes en nutrició més importants d’Espanya ens ha dit:

“La carn aporta molts nutrients i té el seu lloc a la dieta. No hi ha cap motiu per extreure la carn de la dieta. No hi ha cap aliment que sigui complet per si mateix, i per tant, cap aliment per sí sol funciona; que és precisament el que ens permet gaudir de la gastronomia: la combinació dels aliments.

Per tant, si parlem de carn fresca, el més important que hem de dir és que la carn conté: Proteïnes, Minerals, Greixos i Vitamines. I, pel contrari, no té ni Fibres ni Hidrats de Carboni, però hem de recordar que cap aliment és complet nutricionalment.

Pel que fa a les Proteïnes, les proteïnes que aporta la carn són les millors per l’home. Les proteïnes de la carn tenen una composició d’aminoàcids semblant a les nostres pròpies proteïnes.  En el cas de la dieta vegetariana, per aconseguir una bona absorció de proteïnes el vegetarià ha de combinar més d’un vegetal, si no, l’absorció és molt baixa.

En el cas dels Minerals, els més importants que aporta la carn són el ferro i el zinc. El ferro és un pigment que trobem a la sang, i sense ferro, la persona pateix anèmia. El ferro dels vegetals, al nostre organisme li costa més d’aprofitar. L’home des de sempre ha estat omnívor, i fer-se vegetarià és una opció de vida molt respectable, i cadascú és lliure de fer-ho, però tradicionalment l’home s’ha alimentat de carn i de vegetals. Hem de tenir molt clar que la carn vermella és la que té més ferro, i que el ferro de la carn és el més aprofitable.

Pel que fa a les Vitamines, el grup més important és el de la vitamina B12, que no trobem als aliments vegetals, i només és present a la carn. És una vitamina que serveix per metabolitzar els nutrients, és a dir, és la reguladora del metabolisme, una funció essencial per l’organisme.

I per últim, el Greix. El greix és, segurament, la part menys positiva de la carn, perquè és greix d’origen animal i per tant, predomina el greix saturat. Actualment, el greix saturat té molta mala fama perquè provoca l’acumulació de colesterol, i el colesterol està relacionat amb les malalties cardiovasculars. Però hem de tenir molt present que l’home, per viure, necessita greixos insaturats, saturats i polisaturats. Els greixos saturats no són tòxics en sí mateixos, el problema és l’excés. Una persona que no tingui problemes de pes, ni de colesterol ni d’hipertensió no s’ha de preocupar”.

Aquesta és l’exposició que ens ha fet Carme Vidal, que per acabar ha volgut precisar que els productes de brioxeria (bolleria en castellà) porten molts més greixos saturats que la carn. Segons la seva opinió, “no té cap sentit que la gent estigui més sensibilitzada amb el greix saturat de la carn que amb el greix saturat de la brioxeria industrial”.

Per tant, a La Vianda creiem que un cop més queda confirmat que el consum de carn és saludable, és nutritiu i és, sobretot, molt plaent pel paladar.

Pròxims cursos a GREMICARN
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
CATEGORIES
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
AUTORS
Jordi Puigdellívol
Oriol Tarrats
María Sánchez Ruiz
Jordi Puigdellívol
Jordi Puigdellívol