Els carnissers, una gran ajuda per a les persones amb intoleràncies
Cada vegada més gent manifesta intoleràncies i al·lèrgies a components alimentaris que requereixen una dieta especial. Parlem de celíacs, d’intolerants a la lactosa i de diabètics, però també d’aquells qui manifesten un rebuig a determinats aliments sense conèixer ben bé la causa. Al·lèrgies de tots tipus i reaccions adverses a productes com els fruits secs, l’all o el porc. Aquest elenc de malalties relacionades amb l’alimentació ha convertit els xarcuters i carnissers en prescriptors d’una adequada alimentació.
Avui, La Vianda vol destacar el paper que tenen aquests professionals a l’hora d’enriquir la dieta d’aquestes persones. A causa d’aquesta proliferació de patologies, quasi el 90% dels productes de les carnisseries i xarcuteries són ja sense gluten. A més a més, els carnissers han de ser molt curosos per evitar contaminacions creuades. Per això la neteja de la maquinària és essencial.
La confiança que dipositen els clients amb aquestes intoleràncies en el carnisser és una ajuda per molt important per al seu dia a dia. Pròsper Puig, de la Cansaladeria Puig, considera que hem debilitat molt el sistema immunològic de l’ésser humà a base d’antibiòtics. Ara hi ha menys infeccions però més al·lèrgies.
“Els professionals hem d’anar amb molta precaució per evitar que les farines emprades a l’obrador contaminin els productes carnis”, comenta en Pròsper, que subratlla l’abús que ha fet la indústria alimentària de la lactosa, “un sucre de descomposició lenta molt emprat per donar un millor color a la carn i derivats”. En aquest sentit, la gent està poc informada i el carnisser juga un paper important. Per exemple, un intolerant a la lactosa pot pensar que no pot prendre cap formatge. Fals. “Molts formatges suïssos no porten lactosa. Ni molts curats”, assenyala en Pròsper, que té una clienta alèrgica a l’all, i una altra al·lèrgica a pràcticament tot.
La indústria,però, no és ingènua, i quan molts consumidors manifesten una patologia semblant pren nota i comença a fer productes sense lactosa ni gluten. Ara bé, les carnisseries tenen una gran capacitat “d’adaptabilitat” que la indústria no té. I si un client demana algun producte, com unes mandonguilles, hamburgueses o botifarres, sense lactosa ni gluten, a la carnisseria s’elaboren sens problemes i amb totes les garanties.
“Els petits elaboradors, cada vegada més anem cap a la tendència de zero additius i zero al·lergents. Pel nostre tamany podem fer moltes coses i satisfer els clients amb intoleràncies”, recalca en Pròsper.