Gremi de Carnissers - Xarcuters - Cansaladers de Barcelona i Comarques
anar al web

Congelar la carn, sí o no?

foto gelat de carn

El ritme de la vida diària ens deixa poc temps per anar a comprar i hi ha qui només ho pot fer un cop a la setmana o fins i tot amb menor assiduïtat. Això fa necessari que gran part de la matèria primera fresca que comprem l’hàgim de congelar, si volem conservar els aliments en bon estat. I més a l’estiu, quan les altes temperatures escurcen molt la vida dels aliments frescos.

Però, és bo congelar la carn? Conserva totes les propietats un cop descongelada? Hi ha maneres de congelar-la que ens ajuden a mantenir íntegre la seva qualitat?

Per donar resposta a totes aquestes preguntes hem parlat amb Ricard Julià, expert xarcuter, qui ens han aportat algunes recomanacions per congelar els aliments i conservar-los com si els haguéssim comprat el mateix dia de cuinar-los.

El primer consell, i el “més important”, és que no s’ha de perdre la cadena del fred. Amb això ens referim a què si es compra un producte que necessita estar en fred, ha de conservar aquesta temperatura fins al moment de cuinar-lo.  Per tant, quan anem al mercat, és imprescindible comprar primer aquells aliments que no requereixen refrigeració i deixar pel final els que en necessiten. Serà, per tant, molt útil anar a comprar amb una bossa tèrmica amb una peça de gel a l’interior, per contribuir a la millor conservació del producte. S’ ha d’evitar trencar la cadena del fred.

En general, tots els aliments es conserven bé si la congelació està ben feta, sobretot, si es tracta d’ una congelació industrial com fan amb el peix.

Un cop a casa, per congelar els aliments, és bon tenir en compte alguns aspectes:

-La temperatura mínima del congelador ha de ser d’uns 18 graus sota zero.

-Aquesta temperatura s’ha de mantenir contínuament.

-És recomanable conservar els aliments en petites porcions, ja que es congelen millor. Hem d’evitar congelar peces massa grans.

-S’ha d’evitar el contacte amb l’aire envasant el producte o bé al buit o bé amb paper de fil.

-La descongelació ha de ser lenta. Primer s’ha de treure la carn del congelador i passar-la a la nevera.

Mai s’ha de descongelar amb el microones perquè els aliments perden les seves propietats.

-I sobretot, MAI s’han de tornar a congelar els aliments en el mateix estat, un cop han estat descongelats.  Així, en Ricard ens recorda que si la congelació està ben feta,  els aliments no perden les qualitats del sabor i de l’aroma, és a dir, cap de les seves propietats organolèptiques.

Així, igual que amb la carn, amb el peix tampoc podem mai trencar la cadena del fred.  Tampoc és recomanable que trenquin aquesta cadena els làctics freds com els iogurts o el formatge fresc.

Altres aliments com les fruites i les verdures no necessiten fred. Si us hi fixeu, al mercat no les guarden en cap tipus de nevera. Són aliments que es conserven molt bé.

 

Pròxims cursos a GREMICARN
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
23 maig - 16.00h
Conferència: Com guanyar diners amb els teus estalvis
Conferència gratuïta per aprendre a guanyar diners amb els seus estalvis.
CATEGORIES
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
Innovació
AUTORS
Jordi Puigdellívol
Oriol Tarrats
María Sánchez Ruiz
Jordi Puigdellívol
Jordi Puigdellívol