Catalunya, terra d’embotits autòctons
Ruta gastronòmica de l’embotit
Catalunya és una territori amb una arrelada tradició en l’elaboració d’embotits artesans, de gran qualitat i molta varietat. Productes de la terra elaborats per petits o mitjans productors. La Vianda us condueix en aquest nou post per una ruta geogràfica i gastronòmica on podreu degustar alguns dels embotits més autòctons i exquisits de Catalunya.
Comencem per una de les principals zones riques en producció d’embotits com és la comarca d’Osona, en concret, l’àrea de Vic, que des de l’època medieval elabora embotits propis com la llonganissa –-que conté una Indicació Geogràfica Protegida (IGP)–, el fuet, la somalla, el xoriç i la catalana. Per degustar-los, us recomanem que visiteu Ca la Teresona, Can Solà, el Rebost d’en Pau, Can Valeri o la Casa Sendra.
Tocant els Pirineus, a la Cerdanya, trobem la típica llonganissa, el fuet i el bull blanc. Us convidem a deixar-vos caure pels restaurants Can Jaume i El Martinet, al municipi de Bellver, i a l’Estamariu, aquest últim, a l’Alt Urgell.
Més cap a l’interior trobem la zona del Pallars, una regió coneguda per elaborar carns típiques i autòctones com el xolís, un deliciós embotit produït amb carn de porc, i la girella, elaborada amb carn de xai.
Una altra àrea que tot i el gran creixement industrial no ha perdut la cultura del camp i la tradició artesanal és el Vallès. En aquesta àrea del territori els productors d’embot its són experts en llonganissa, fuet, bull i botifarra.
Una mica més al nord, els embotits artesanals de la regió del Ripollès els podeu trobar al restaurant Can Xec, de Camprodon.
Per últim, al pintoresc municipi de Castellfollit de la Roca, a la comarca de la Garrotxa, podreu visitar el Museu de l’Embotit, creat per la família Sala l’any 1993 per commemorar els 150 anys de la primera llicència per elaborar embotits. A més del Museu trobem la botiga, on podrem comprar embotits de primera qualitat, entre els que trobarem el paltruc, una variant de botifarra més gruixuda elaborada amb carn de porc.
Ja ho sabeu, ara que és estiu, si voleu explorar el país amb el gust, més que amb la vista, aquí teniu unes quantes suggerències interessants. Bon profit!